Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zimowa sałatka z brązową soczewicą, pieczonym selerem i orzechami przełamana świeżą miętą. Zaskakujące połączenie smaków.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 368
Polecam.
Odsłon: 794
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 236
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 364
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 368
Polecam.
Odsłon: 794
Składniki
Soczewicę zalać wodą, dodać liście laurowe, gotować ok 50 minut aż będzie miękka. Podczas gdy soczewica się gotuje Piekarnik nagrzać do 180 stopni i upiec orzechy - potrwa to ok 10 minut (trzeba je często mieszać). Wyjąć odstawić do przestygnięcia. Jak przestygną umieścić w ścierce, pocierać tak żeby orzechy zgubiły łupinki, wyjąć, odłożyć.
Selera pociąć w małą kostkę W garnku zagotować wodę, dodać seler i gotować ok 15 minut aż będzie miękki. Odsączyć na sitku. W słoiku wymieszać oliwę, olej, ocet, sól i pieprz. Soczewicę odsączyć na sitku z wody, gorącą przełożyć do miski i zalać sosem, dodać połowę mięty, seler i orzechy - wymieszać. Posypać resztą mięty i podawać ciepłe.