Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka tortowa

Sałatka tortowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 468

Dodano:

Odsłon: 1422

Sałatka na spodzie szpinakowym to odświętne wydanie .

Składniki

  • Spód szpinakowy: jajka 3 szt.
  • szpinak mrożony lub świeży 15 dkg
  • olej 1/4 szkl.
  • mąka 3 łyżki
  • sól 1/3 łyżeczki
  • pieprz 1/3 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • Dodatkowo: serek kanapkowy 20 dkg
  • szynka 20-25 dkg
  • majonez 6 łyżek
  • ketchup 3 łyżki
  • ser żółty w kawałku 25 dkg
  • papryka konserwowa 1 słoik duży
  • jajka 5 szt.
  • groszek konserwowy 1 szt.
  • szczypiorek duży pęczek lub dwa małe
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód szpinakowy: Szpinak miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju i przypraw. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem.

  2. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem.
    Szynkę kroimy w kostkę i układamy na serku.
    3 łyżki majonezu, ketchup oraz połowę startego na drobnych oczkach sera żółtego łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie wędliny. Następnie dajemy paprykę konserwową pokrojoną w kostkę.
    Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz drugą połowę tartego sera. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń