Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa

Przepis dnia 2018-05-19
Sałatka warstwowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 520

Dodano:

Odsłon: 16456

Przepis na szybką, kolorową sałatkę warstwową.

Składniki

  • 2 woreczki ryżu
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 8 ogórków konserwowych z chili
  • 2 kolorowe papryki
  • 6 jajek
  • 1 puszka groszku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól, pierz
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
    Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć na oleju z przyprawą do kurczaka. Po podsmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć z tłuszczu. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy.
    Majonez wymieszać z musztardą, sola i pieprzem.

  2. Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym.
    Na spód naczynia wsypujemy jeden woreczek ryżu, równo rozprowadzając po dnie, uważając aby nie pobrudzić za bardzo ścianek miski. Na ryż kładziemy połowę podsmażonego fileta, później warstwami kładziemy warzywa i jajka ale tylko połowę. Jak ułożymy wszystkie warzywa dajemy warstwę majonezu, możemy posypać też odrobina soli i pieprzu. Następnie robimy druga warstwę ryż, kurczak warzywa, majonez, górę sałatki warstwowej posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń