Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warzywna z fetą

Sałatka warzywna z fetą

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1738 Ocena: 40087

Dodano: 14.03.2018

Odsłon: 4632

Nie wiemy jak ale nam się wzięło :P takie sałatki, nie dość że są pyszne, to i zdrowe i fit, choć tego ostatniego określenia nie lubimy.

Składniki

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała puszka kukurydzy z chili
  • 10 czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów z zalewy
  • 200 g sera feta
  • 1 garść orzechów sojowych
  • koperek
  • 50 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Soczewice gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniach.

    Ogórek obieramy i podobnie jak paprykę, kroimy w drobną kostkę.

    Seler kroimy na plasterki.

    Kukurydzę z chili odcedzamy.

    Pomidorki kroimy w łódeczki.

    Suszone pomidory kroimy w paski.

    Koperek siekamy.

    Oliwki kroimy na plasterki.

    Ser kroimy w drobną kostkę.

    Wszystkie składniki wraz z orzechami przekładamy do miski.

    Oleje mieszamy z odrobiną ciepłej wody, syropem, przyprawami, dodajemy do sałatki, dokładnie wszystkie składniki łączymy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem wg upodobań.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń