Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową

Autor:

Przepisów i artykułów: 190 Ocena: 2140

Dodano:

Odsłon: 219

Proponuję bardzo smaczną, zdrową i wartościową potrawę. Sałatka ze "złotem Inków" ma wysoką zawartość błonnika oraz składników mineralnych, takich jak chrom, cynk, magnez, potas, żelazo.

Składniki

  • 100 g komosy ryżowej
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 2 średnie marchewki
  • 2 pomidory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki szynki drobiowej
  • 2-3 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
  • dressing:
  • 2 łyżki pokrojonej pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Komosę gotować w lekko osolonej wodzie około 20 minut. Marchewki obrać i ugotować, a następnie drobno pokroić. Paprykę, pomidory, szynkę pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać jeszcze szczypiorek i przyprawy.

  2. Przygotować dressing. Jego składniki zmiksować blenderem. Dodać do sałatki. Na koniec sałatkę przyozdobić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń