Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z papryki i cebuli na zimę.

Sałatka z papryki i cebuli na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1407 Ocena: 17988

Dodano:

Odsłon: 9106

Idealna sałatka jako dodatek do dań. Sałatka dobra do wszystkiego, obiadów, do kanapek, również do wyjadania ze słoika.

Składniki

  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka żółta
  • 1 duża papryka pomarańczowa
  • 1 duża papryka biała
  • 5 dużych cebul
  • Składniki na zalewę:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu-(ocet można dać winny lub jabłkowy zamiast spirytusowego)
  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na zalewę oprócz octu wlać do garnka i zagotować. Gotować jeszcze 10 minut a następnie wlać ocet, ponownie zagotować a potem przestudzić. Papryki obrać z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę po obraniu pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać i włożyć do 3 słoików 700 ml. Następnie zalać zalewą i 1 łyżką oleju do każdego słoika i zakręcić. W dużym garnku umieścić ściereczkę, wstawić słoiki, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia a następnie pasteryzować 15 minut. Słoiki zostawić w wodzie aby wystygły. Zimne wynosimy do piwnicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń