Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonych buraków

Przepis dnia 2016-12-05
Sałatka z pieczonych  buraków

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 286

Dodano:

Odsłon: 9060

Jeśli nie masz pomysłu na smaczną i zdrową sałatkę, ten przepis jest dla Ciebie

Składniki

  • 3-4 buraki (raczej średnie)
  • 2 – 3 łyżeczki chrzanu
  • Sok z cytryny wg uznania
  • Sól wg uznania
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1-2 łyżki pestek z dyni
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki piekłam przez ok.45 w piekarniku ustawionym na 200 stopni C, bez termoobiegu. Następnie wystudziłam, obrałam ze skóry i starłam na tarce o grubych oczkach. Następnie dodałam 2 solidne łyżeczki tartego chrzanu (użyłam gotowego, a i tak w trakcie mieszania krokodyle łzy płynęły mi z oczu). Doprawiłam sokiem z cytryny i solą – ja lubię, jak buraki są lekko zakwaszone. Na suchej patelni zrumieniłam sezam i drobno posiekane orzechy wraz z dynią i posypałam nimi buraki.

  2. Bardzo smaczny dodatek – u mnie akurat do piersi z kaczki marynowanej w soli, cynamonie i rozmarynie i grillowanej lub gravlaxa z łososia. Szybko, zdrowo i pysznie! Smacznego

  3. po więcej przepisów i artykułów zapraszam na www.kateskitchen.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń