Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z serkiem góralskim i burakiem

Sałatka z serkiem góralskim i burakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1473

Dodano:

Odsłon: 3789

Słony, wyrazisty serek świetnie współgra ze słodkawym burakiem marynowanym w occie balsamicznym.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy w plastry grubości ok. 5 mm, smarujemy z obu stron oliwą rozmieszaną z przetartym czosnkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. Buraki myjemy (nie obieramy) i również układamy na papierze. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Cukinię pieczemy ok 25 minut, a buraki ok. 60-90 minut, w zależności od wielkości. Powinny być lekko miękkie.

  3. Pozostałą oliwę mieszamy z octem balsamicznym.

  4. Po wystudzeniu buraki obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, umieszczamy w misce, polewamy połową dressingu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilkanaście minut.

  5. Na talerzu układamy rukolę i pozostałe składniki, całość polewamy resztą dressingu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń