Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z zapiekanym kozim serem

Sałatka z zapiekanym kozim serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 3474

Dodano:

Odsłon: 3902

Bardzo smaczna salatka, nie tylko dla wielbicieli koziego sera. Rózne rodzaje salat z pomidorami, i zapiekana "wiezyczka" z jablka, bekonu i koziego sera. Calosc zaokragla jako dressing porzeczkowy ocet balsamiczny.

Składniki

  • 1 duze jablko
  • 2 okragle kozie serki
  • 4 plasterki bekonu
  • oregano lub tymianek
  • 4 lyzeczki miodu
  • mieszane salaty
  • kilka pomidorów
  • porzeczkowy ocet balsamiczny
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzac do najwyzszej temperratury grilla.
    Usmazyc plasterki bekonu bez tluszczu i przelozyc je na papier kuchenny.
    Wykroic z jablka gniazdo nasienne i pokroic je w plastry o grubosci 1 cm. Smazyc plastry w tluszczu z boczku z obu stron, az lekko zmiekna.
    Plasterki jablek umiescic w natluszczonym naczyniu do pieczenia, posypac je oregano i polozyc na nie plaster bekonu.
    Przekroic kozi ser na polowe i umiescic kazda polówke na boczku. Skropic 1 lyzeczka miodu i ponownie posypac oregano.
    Zapiekac w piekarniku przez kilka minut, az ser zrobi sie lekko brazowy - uwazac, aby sie nie przypalil.

  2. Talerz wylozyc salata i kawalkami pomidorów, na salacie umiescic jablka z bekonem i serem, polac poreczkowym octem balsamicznym.

    Przepis na wlasny porzeczkowy ocet balsamiczny:
    https://smaker.pl/przepis-ocet-balsamiczny-z-czarnej-porzeczki,165159,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń