Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

Sałatka – zielone gniazdo z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 288

Dodano:

Odsłon: 567

W końcu kiełki mi w doniczkach wykiełkowały :P więc od razu w sałatce wylądowały :P Nie tylko ciekawie wyglądają, ale fajnego smaku dodają. Na talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam. Z ostrym dressing ją polałam i smaczną sałatkę bez użycia soli w kilka chwil przygotowałam.

Składniki

  • na dressing:
  • ½ soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili,
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • ponadto:
  • garść rukoli,
  • kilka kiełków słonecznika,
  • kiełki rzodkiewki,
  • 1 łyżeczka małych kaparów,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka octu,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1/2 łyżeczki sezamu czarnego.
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody. Za pomocą łyżki zagarniamy białko do środka, ogień po patelnią skręcamy, jajko powoli podgrzewamy, żółtko powinno delikatnie się ściąć. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy do osuszenia na ręcznik papierowy. Jajko delikatnie okrajamy z części białka.

    Dressing: olej rzepakowy mieszamy z sokiem z cytryny i pikantnym sosem na bazie chili.

  2. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy kiełki rzodkiewki i słonecznika. Na środek nakładamy jajko, dodajemy kapary i startą lub pokrojoną w słupki rzodkiewkę.
    Sałatkę posypujemy czarnym sezamem i podajemy z ostrym dressingiem.
    Rada: kiełki rzodkiewki kupione w sklepie, różnią się od tych co sami wyhodujemy i w tej sałatce użyłam kiełków, które u mnie rosną. Kiełki słonecznika też są moje 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń