Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab na winie

Schab na winie

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 375

Dodano:

Odsłon: 145

czyli delikatne,chudziutkie i aromatyczne mięsko na obiad lub kolację

Składniki

  • ok. 70 dkg schabu
  • Cebula
  • ½ czerwonej papryki (lub cała mała)
  • Ziele angielski - Kilka ziarenek, szczypta soli, szczypta pieprzu, łyżeczka płaska ostrej czerwonej papryki (mielonej)
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki oliwy
  • Patelnia z pokrywką.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab wypłukać, pokroić na plastry (jak na kotlety do ok. 1 cm grubości) , dobrze rozbić tłuczkiem.
    Z oliwy i przypraw przygotować marynatę. Plastry mięsa smarować marynatą i ułożyć w misce. Odstawić do lodówki na ok. godzinę.

  2. Pokroić cebule i paprykę w grubsze piórka.
    Na rozgrzanej patelni obsmażyć plastry mięsa tylko po kilkanaście sekund z każdej strony , zdjąć patelni.

  3. Teraz na patelni rozsypać cebule i paprykę, poukładać obsmażone mięso, polać winem. Przykryć i dusić ok. 20 minut. Podawać z piure ziemniaków i surówkami np. selera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń