Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab nadziewany

Przepis dnia 2014-12-22
Schab nadziewany

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48247

Dodano:

Odsłon: 19255

Staropolski przepis, czyli schab ze śliwkami i czosnkiem. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, z pieczywkiem. Polecam na świąteczny obiad.

Składniki

  • schab bez kości 1kg
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt (najlepiej, aby nie była zbyt szeroka)
  • śliwki wędzone bez pestek 10 sztuk
  • czosnek 5 ząbków
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
  • liście laurowe 2 sztuki
  • smalec 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Schab natrzeć solą, odstawić na kilka godzin. Sól, która nie zostanie wchłonięta przez mięso, ma zostać usunięta przy pomocy ściereczki lub pędzelka kuchennego. Czosnek obrać, jeżeli mamy duże ząbki, należy je podzielić na mniejsze części.
    Czosnkiem nafaszerować wędzone śliwki. Teraz czas na polędwiczkę: Myjemy ją, oczyszczamy z błon, następnie wycinamy w niej kieszeń na całej długości. Do kieszonki wkładamy śliwki z czosnkiem. Nadzianą polędwiczkę oprószamy pieprzem, solimy, zawijamy ciasno w folię aluminiową, zamrażamy (czas mrożenia: 2 godziny).

  2. W tym czasie, gdy polędwiczka jest w zamrażalniku, przygotowujemy schab. Nacinamy w nim kieszeń, obsypujemy go obficie majerankiem.
    Gdy polędwiczka jest już zmrożona, odwijamy ją z folii, szybko wkładamy do schabu. Na wierzch schabu układamy listki laurowe, następnie całość zawijamy w kolejny kawałek folii aluminiowej. Mięso wkładamy do wąskiej brytfanny, do której wrzucamy też łyżkę smalcu. Tak przygotowany schab pieczemy 1.5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po godzinie, przecinamy folię i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni.
    Upieczony schab wykładamy na półmisek, kroimy w plastry.


  3. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 03 stycznia 2015 Bardzo ciekawy przepis. Nigdy tak nie nadziewałam schabu. Muszę wkrótce wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja21 01 stycznia 2015 Mój tata to robi nadziewa śliwka i morelą albo robi farsz z mielonymi orzechami włoskimi Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 31 grudnia 2014 Bardzo ciekawa podpowiedź z tym nadzianiem czosnkiem śliwki. Ja robiłam do tej pory z samą śliwką lub morelą. Na pewno wypróbuję Twoja wersję :) Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 grudnia 2014 Bardzo apetyczny taki nadziewany pieczony schab :-). Robię podobnie - tzn. faszeruję jedynie śliwkami na zmianę z suszonymi morelami, ale muszę wypróbować Twój przepis z nadziewanymi czosnkiem śliwkami :-), brzmi i wygląda bardzo smacznie :-) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń