Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony w ziołach.

Schab pieczony w ziołach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1222 Ocena: 14298

Dodano:

Odsłon: 3751

Pieczony razem z młodymi ziemniakami schab, marynowany w ziołach.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości 1,5 kg
  • ziemniaki młode 14 szt.
  • łodygi selera 4 szt.
  • łodygi lubczyku kilka
  • marynowane pieczarki
  • marynowana ostra papryka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • liść laurowy mielony 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie mielone 1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • czosnek granulowany 2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy 25 ml
  • olej 4 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • Papryka czerwona 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy, umieszczamy w małej salaterce. Zalewamy olejem i octem, mieszamy i czekamy 20 minut aż marynata dojrzeje z przyprawami. Wymyty, osuszony papierowymi ręczniczkami schab nacieramy wcześniej zrobioną marynatą ziołową. Po natarciu marynatą nakłuwamy schab patyczkiem od szaszłyków z każdej strony, oraz masujemy mięso z marynatą tak żeby jak najwięcej marynaty wchłonęło mięso.

  2. Pojemnik ze schabem zawijamy folią i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

  3. Po 24 godzinach podsmażamy schab na gorącym tłuszczu z każdej strony.

  4. W między czasie ziemniaki młode myjemy, oraz ścieramy powierzchnię skórki. Otarte i wymyte ziemniaki obtaczamy w pozostałej marynacie w której marynował się schab. Wkładamy obsmażony schab do piekarniczego rękawa, ziemniaki i łodygi selera oraz lubczyku. Zawiązujemy rękaw, robimy kilkanaście dziurek wykałaczką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  5. Jeżeli schab będzie już miękki, rozcinamy worek wzdłuż, lekko odchylamy i dopiekamy 15 minut, tak żeby nam się zarumienił schab.

  6. Gotowy, podpieczony ponownie schab.

  7. Gotowy schab wykładamy na talerz, kroimy w grubsze plastry i podajemy z upieczonymi ziemniakami, pieczarkami i papryką. Plastry schabu polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń