Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z imbirem, koprem włoskim i pomidorami

Schab pieczony z imbirem, koprem włoskim i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 137

Delikatny, mięciutki, rozpływa się w ustach. Polecam.

Składniki

  • 1,8 kg schabu (bez kości i owinięty szpagatem)
  • świeży imbir (6-8 plasterków o grubości 1,5 cm, obranych i drobno posiekanych)
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego (lekko rozkruszone)
  • 3-4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 1 cały seler naciowy, opłukany i rozdzielony na pojedyncze łodygi
  • 2 główki czosnku, ząbki oddzielone, ale nieobrane
  • 3-4 pory, zostawione 2,5 cm zielonej części, opłukane i przekrojone na pół lub na ćwiartki jeśli są grube
  • 2-3 kiście pomidorków koktajlowych na gałązkach, każdy delikatnie nacięty w krzyżyk
  • 1 szklanka białego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Utrzyj kawałki imbiru, rozkruszone nasiona kopru włoskiego i drobno posiekany czosnek na pastę.

    2. Czubkiem małego, ostrego noża co 2,5 cm wykonaj 1,5-centymetrowe nacięcia i wciśnij w każde z nich pastę.

    3. Natrzyj powierzchnię schabu solą około 2 garści i pieprzem, umieść go w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią spożywczą.

    4. Wstaw do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin (raz lub dwa razy dziennie odwracaj mięso).

    5. Nagrzej piekarnik do 175°C.

    6. Ogrzej schab do temperatury pokojowej i piecz przez 2 i 1/4 godziny, regularnie podlewając mięso sosem gromadzącym się w naczyniu.

    7. Po godzinie wyjmij schab z piekarnika, unieś mięso i ułóż pod spodem warstwę selera.

    8. Wrzuć do sosu ząbki czosnku i pory, po czym wstaw naczynie do piekarnika.

    9. Godzinę później dodaj pomidory i piecz mięso jeszcze przez kwadrans.

    10. Wyjmij schab na talerz i przykryj go folią aluminiową.

    11. Przecedź czosnek i pory odlewając do rondelka sos z pieczenia.

    12. Naczynie postaw na małym gazie.

    13. Dodaj wino i przygotuj prosty sos, odparowując 1/3 płynu.

    14. W razie potrzeby dosyp trochę soli i pieprzu.

    15. Dodaj masło i zagęszczaj sos jeszcze przez minutę.

    16. Rozłóż czosnek i pory na półmisku.

    17. Pokrój schab na 1,5-centymetrowe plastry i połóż je na warzywach.

    18. Całość polej kilkoma łyżkami sosu, a resztę postaw na stole w dzbanku.

    19. Obok plasterków mięsa wyłóż pomidorki.

    20. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń