Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pod smaczną pierzynką

Schab pod smaczną pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 549 Ocena: 4794

Dodano:

Odsłon: 8592

Często zastanawiamy się co zrobić na obiad albo dla gości. Moja propozycja to kruche, mięciutkie, mięso ze schabu, przykryte fantazyjną kołderką.

Składniki

  • ½ kg schabu
  • ½ kg ziemniaków
  • 20 dag pieczarek
  • Sól
  • Cebula
  • Pieprz
  • Papryka czerwona
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • Chili
  • Jajko
  • Mąka do obtoczenia
  • 1 łyżka masła
  • ¾ szk. mleka
  • 10 dag sera żółtego
  • 4 łyżki majonezu
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy.
    2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    3. Zanurzamy w roztrzepanym widelcem jajku.
    4. Obtaczamy w mące pszennej
    5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. 6. Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie.
    7. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki.
    9. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
    10. Paprykę drobno kroimy, łączymy z grzybami.

  3. 11. Na koniec dodajemy musztardę, ketchup oraz chili, chwilę prużymy.

  4. 12. Farsz wykładamy na mięso.

  5. 13. Ziemniaki po ugotowaniu, tłuczemy tłuczkiem.
    14. Dodajemy masło oraz mleko.
    15. Wsypujemy starty na tarce o dużych oczach ser.
    16. Dokładnie mieszamy.
    17. Masę ziemniaczaną rozkładamy na farszu.

  6. 18. Wierzch kotletów smarujemy cienko majonezem.

  7. 19. Pieczemy 40 minut w 180 °C.
    20. Kotleciki gotowe.
    21. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń