Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie pieczarkowym

Schab w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1575

Dodano:

Odsłon: 383

Soczyste mięso wieprzowe w aromatycznym sosie z dodatkiem grzybów i ogórka, podane z ziemniakami lub ryżem to fajna propozycja na obiad.

Składniki

  • ½ kg schabu
  • 20 dag pieczarek
  • 7 ogórków konserwowych
  • ½ szk. śmietany 18 %
  • Cebula biała
  • Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Mięso kroimy w w paski.

  2. 2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.

  3. 3. Następnie posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej i dokładnie mieszamy.

  4. 4. Mięso prużymy na rozgrzanym oleju.

  5. 5. Cebulę obieramy i drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju.

  6. 6. Pieczarki kroimy dodajemy do cebuli.

  7. 7. Doprawimy pieprzem oraz solą.

  8. 8. Ogórki kroimy w słupki i dodajemy do grzybów.

  9. 9. W garnków gotujemy trochę wody i przekładamy mięso.

  10. 10. Dodajemy ogórki i pieczarki, gotujemy aż mięso będzie dobre.

  11. 11. 2 łyżki mąki pszennej rozrabiamy z odrobiną zimnej wody tak żeby nie powstały grudki i wlewamy do mięsa.

  12. 12. Dolewamy śmietanę, chwilę gotujemy.

  13. 13. Danie gotowe.
    14. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń