Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie po węgiersku

Przepis dnia 2019-08-11
Schab w sosie po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8614

Dodano:

Odsłon: 12046

By schab wyszedł nam miękki i kruchy najlepiej przygotować go w sosie. Moja propozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką.

Składniki

  • 600g schabu
  • 3 papryki
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy)
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry, każdy plaster przekrawamy na pół i rozbijamy dość cienko. Paprykę i cebulę kroimy w dużą kostkę, marchew ścieramy na małych oczkach tarki.

  2. W garnku z grubym dnem podsmażamy schab do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, smażymy przez około 5-10 minut. Po tym czasie wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Danie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do momentu aż sos się zagęści a schab będzie miękki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń