Do góry

Śniadania Przepis na:

Schab wędzony pod stołem

Schab wędzony pod stołem

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1079

Dodano:

Odsłon: 24946

Bardzo smaczne i banalne w wykonaniu

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab umyć. Powycinać cały tłuszczyk. Osuszyć. Włożyć do miski. Zasypać obficie cukrem z wszystkich stron. Przykryć. Wsadzić do lodówki na 24h.

  2. Wyciągnąć z miski. Umyć ją i wysuszyć. To samo zrobić ze schabem. (dokładnie osuszyć).
    Włożyć do miski i zasypać obficie solą z każdej strony. Przykryć. Wsadzić do lodówki na 24h.

  3. Schab wyciągnąć z miski i dokładnie umyć oraz osuszyć. Zasypać czosnkiem granulowanym, papryką i ziołami prowansalskimi. Uciąć kawałek rajstop ( tak żeby zmieścił się w nich schab).
    Zawiązać po obu stronach węzełek.
    Powiesić pod stołem.
    Po 4 dniach wyciągnąć z rajstop.


    (Schab ma wisieć przez te 4 dni pod stołem - mój akurat wisiał na szafce u góry bo mam psa :).....)
    Najlepiej smakuje gdy jest pokrojony w cieniutkie plasterki.\


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

piniu 25 listopada 2015 Wydaje się genialny. Mam jednak pytania pomocnicze: 1. czy w lodówce przykrywamy? Pytam, bo inaczej zachowuje się mięso w lodówce "no frost" a inaczej w konwencjonalnej. 2. czy "pod stołem" to znaczy że musi być w temp. pokojowej i z dostępem światła czy bez dostępu światła? Bo jak rozumiem, w miejscu przewiewnym ;-)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alii-111 04 listopada 2015 to coś typu Chorizo ;) dojrzewająca wędlinka. w Turcji jakby ktoś był rekreacyjnie to można kupić wspaniałą przyprawe do produkcji wędlin tego rodzaju ;) Przyprawa ta bazuje głownie na papryce ale mają też swoje tajemne zioła w tym ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

saba-08 27 października 2015 Fajnie że to dodałaś a ja posypuję ostrą papryką jest pikantniejszy i wieszam koło kaloryfera.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Krzysztof-Majchrzak 26 października 2015 sam go robie pychota ostatnio nawet lekko podwędziłem palce lizac można tez zrobić poledwice

31 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń