Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab z serem feta i dyniowym pesto"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 103
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3342
Składniki
35 minut • Porcja 510 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis dla 4 osób
Pestki dyni wsyp do wyższego naczynia, dodaj pokrojoną w drobną kostkę fetę i wlej 10 łyżek oleju. Całość zmiksuj. Nie musi to być gładka pasta, mogą w niej pozostać drobinki pestek.
Schab oczyść, umyj, osusz i potnij na cztery jednakowe kotlety. Lekko rozbij przez folię spożywczą, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej na grillowej patelni (może być też zwykła) resztę oleju i usmaż na nim kotlety na rumiano. Zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.
Sos wysmaż na patelni przez kilka minut, mieszając. Następnie oprósz mąką, króciutko podsmaż i podlej niewielką ilością wody. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut.
Usmażone kotlety włóż do sosu i szybko podgrzej. Przełóż na talerze, dołóż po porcji pesto i udekoruj tymiankiem.Źródło: Kobieta i życie