Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe roladki

Schabowe roladki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Schabowe roladki"

Składniki

  • 4 kotlety schabowe (po 15 dag)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 30 dag mielonego mięsa
  • pół czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1-2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, rozbij na cienkie płaty. Oprósz je solą oraz pieprzem. Pieczarki oczyść, drobno posiekaj. Poszatkuj obraną cebulę. Przesmaż razem z pieczarkami na łyżce rozgrzanego oleju. Przestudź.

  2. Mięso mielone wymieszaj w misce z przesmażonymi pieczarkami. Dodaj posiekaną paprykę i 1 jajko. Masę wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Na każdym płacie mięsa rozsmaruj porcję masy. Zwiń roladki. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Roladki obtocz w mące, zanurzaj w rozkłóconym jajku i panieruj w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na rumiano.

  4. Czas ok. 30 min; porcja – 360 kcal, cena 3,50 zł.

  5. Gdy wieprzowina na kotlety jest zbyt ciemna, zwykle trzeba ją długo smażyć czy dusić. Skrócisz ten czas, jeśli na 2-3 godziny przed przyrządzeniem dania, umieścisz kotlety w zalewie przygotowanej z łyżki octu spirytusowego, 3-4 łyżek oleju oraz rozgniecionego ząbka czosnku.

  6. Jeśli nie jesz wieprzowiny, podobne roladki możesz przyrządzić z piersi kurczaka.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń