Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe w winnej marynacie"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 145
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 40 minut (bez marynowania).
Wino wymieszać z koncentratem pomidorowym, przyprawić solą i pieprzem. Kotlety włożyć do marynaty, przykryć, odstawić na 6-12 godzin w chłodne miejsce.
Cebule obrać, pokroić w plasterki. Pomidory naciąć u nasady. Sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Kurki przełożyć na sitko, osączyć z zalewy octowej. Część natki pietruszki odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać.
Zamarynowane kotlety wyjąć z zalewy i odsączyć je. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść kotlety, smażyć 12 minut z obu stron. Kotlety zdjąć z patelni i trzymać w cieple, a na tłuszczu ze smażenia zeszklić cebulę. Dołożyć kurki. Przyprawić solą i pieprzem.
Zalać śmietaną i odrobiną pozostałej marynaty. Do sosu dołożyć pomidory i natkę. Włożyć kotlety i razem mocno podgrzać.Źródło: Życie na gorąco