Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serniczek z cytrynową nutą"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 376
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 100
Składniki
Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 2 zł
Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, 100 g cukru, torebkę cukru waniliowego, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy masło, jajko i wyrabiamy ręcznym mikserem, aby dobrze się połączyły.
Ciastem wykładamy kwadratową blachę, formując centymetrowy rant na każdym brzegu. Pieczemy w temperaturze 200oC przez 15 minut.
Do miski przekładamy serek mascarpone, twaróg, 75 g cukru, cukier waniliowy, sok z cytryny i za pomocą ręcznego miksera łączymy , aby powstał puszysty krem. Odstawiamy na godzinę, aby masa dobrze się schłodziła.
Krem wykładamy na ostudzone ciasto. Banany obieramy, kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kremie. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej i fantazyjnie polewamy nimi ciasto. Dekorujemy wiórkami z białej czekolady.Źródło: Rewia