Do góry

Desery Przepis na:

Sernik Amaretto

Sernik Amaretto

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11040

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Sernik Amaretto"

Składniki

  • 14 podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • łyżka likieru Amaretto
  • 5 dag cukru ? 65 g masła
  • jajko
  • 4 dag mąki pszennej
  • 65 g gorzkiej czekolady. Do nasączenia: 50 ml wody
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 2 łyżeczki żelatyny Wierzch: 30 dag kwaśnej śmietany 18 proc
  • 2 łyżki likieru Amaretto
  • 3 łyżki cukru ?
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masa serowa: 50 dag białego sera
  • 50 dag serka mascarpone
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki Amaretto
  • 1/2 szklanki śmietany 30 proc
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czekoladę łamię na kawałki, topię na parze, dodaję likier, kawę i masło. Studzę. Jajko ubijam około 5 minut. Dodaję mąkę i masę czekoladową, mieszam.

  2. Ciasto przelewam do tortownicy o średnicy 24 cm. Kawę zalewam 50 ml wrzątku, dodaję żelatynę, mieszam. Dodaję likier, odstawiam na 15 min. W masie maczam biszkopty, układam na blasze.

  3. Twaróg mielę, miksuję z mascarpone i mąką. Dodaję cukier. Kolejno dodaję jajka oraz śmietankę, nasiona wanilii i likier. Masę przelewam na przygotowany spód.

  4. Piekę 15 min w temp. 175°C, następnie 85 min w temp. 120°C.  Śmietanę mieszam z cukrem. Kawę mieszam z likierem. 2 łyżeczki odkładam, resztę dodaję do śmietany, mieszam.

  5. Rozsmarowuję na serniku, na wierzchu robię esy-floresy z odłożonej kawy.

  6. Piekę jeszcze 15 minut w temp. 120°C. Sernik studzę i schładzam.

  7. 150 min

  8. Porcja 480 kcal

  9. Koszt porcji 3 zł

  10. Przepis na 12 porcji

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń