Do góry

Desery Przepis na:

Sernik caffe latte

Sernik caffe latte

Autor:

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 871

Dodano:

Odsłon: 1081

Wspaniały sernik z nutką kawy i kakao

Składniki

  • 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka)
  • 15 dag cukru (można dać trochę więcej)
  • 10 dag masła
  • 4 jajka
  • 1-2 budynie waniliowe
  • cukier waniliowy
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrami oraz jajkami na gładką masę. Dodajemy ser i budynie. Krótko miksujemy.

    Kawy rozpuszczamy w 5 łyżkach wody. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy kakao. Odstawiamy do wystudzenia.

    Masę serową dzielimy na 3 równe części.

    Do 1 dajemy sok z cytryny, do 2 kawę, do 3 kawę z kakao, mieszamy.

    Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

    Wlewamy 1 masę, na to delikatnie 2 masę, na końcu masę 3.

    Wyrównujemy i pieczemy ok. 1,5 godziny w 160 st. C.

    Upieczony sernik zostawiamy na 0,5 godziny w zamkniętym piekarniku. Potem sernik wyciągamy. Kroimy po wystudzeniu. Dekorujemy wg. uznania.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń