Do góry

Desery Przepis na:

Sernik gleba

Sernik gleba

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1078

Dodano:

Odsłon: 3545

Ultra czekoladowy, trochę kwaskowy, a najważniejsze przepyszny sernik, przypominający przekrój gleby. Co w nim znajdziemy? Na początek super brownie, potem jej siostra blondie, sernik z dodatkiem mango, mus z antonówek i bezę :)

Składniki

  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z limonki otarta skórka z 1 limonki
  • kieliszek rumu
  • 60g masła
  • 100g czekolady białej
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z limonki otarta skórka z 1 limonki
  • kieliszek rumu
  • 500kg sera twarogu wiejskiego
  • 1 mango
  • 200g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej
  • 250g ricotty
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 antonówek
  • 50g cukru
  • 1 białko
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzamy czynność tylko zamieniamy gorzką czekoladę na białą. Wylewamy również na wierzch i pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W międzyczasie mieszamy sery, dodajemy aromat cytrynowy, pulpę z mango, miksujemy razem. Na koniec wbijamy jajka i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajmiemy się musem.Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i gdy się rozpadną, cynamon. Mieszamy i wykładamy na wierzch. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier partiami. Suszymy w 100 stopniach przez godzinę. Po tym czasie uchylamy drzwiczki i zostawiamy do wystygnięcia. Na wierzch sernika wkładamy mus z antonówek i układamy bezy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń