Do góry

Desery Przepis na:

sernik gotowany

sernik gotowany

Autor: granma

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 10

Dodano: 06.04.2013

Odsłon: 1066

jest to sernik mojej Mamy i nie znalazłam podobnego przepisu w internecie:)

Składniki

  • margaryna, 25 dkg
  • żółtka, 2 szt
  • śmietana kwaśna, 1 szkl.
  • ile przyjmie mąki, ok.40dkg
  • masło bez oleju, 25 dkg
  • ser mielony, 1 kg
  • jajka, 4szt
  • cukier, 1,5 szkl.
  • budyń śmietankowy, 2 opak.
  • cukier waniliowy, 1 opak.
  • rodzynki, figi, orzechy, skórka pomarańczowa
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, margaryny, śmietany i żółtek zrobić ciasto- najlepiej dziś na jutro. Zawinąć i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia upiec 3 placki.

  2. Masa serowa: ser, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy(może być olejek waniliowy) włożyć do rondla dobrze rozmieszać i zagotować. Wsypać proszek budyniowy do kubeczka+ łyżkę zimnego sera i rozmieszać z troszką zimnej wody, by miało konsystencję gęstej śmietany. Wlać budyń do gotującego się sera i mieszać aż się zagotuje ponownie i po przegarnięciu łyżką, żeby odsłaniało się dno rondla. Dodać przygotowane bakalie i gorącym przełożyć placki.

  3. Można posypać cukrem pudrem lub zrobić czekoladowe esy-floresy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń