Do góry

Desery Przepis na:

Sernik kawowy z daktylami

Sernik kawowy z daktylami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3855

Dodano:

Odsłon: 9058

Sernik o smaku kawy z daktylami, szczególnie przypadł nam do gustu.

Składniki

  • CIASTO:
  • -200 g. masła -100 g. cukru -300 g. mąki
  • -2 jajka -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • OWOCE: --daktyle suszone-150 g.
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera imperialu -1 szklanka cukru -5 jajek
  • -1 śmietana 18 %-250 ml. -2 łyżki kawy Crema (w proszku)
  • - 2 budynie toffi
  • BITA ŚMIETANA-KAWOWA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -120 g. cukru pudru -1 śnieżka
  • -2 łyżki kawy Crema -1/2 szklanki wody
  • -4 łyżeczki żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GÓRA:- 100 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto- Zmiksować masło z cukrem i jajkami, przesiać mąkę z proszkiem i zmiksować. Rozsmarować na blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia.
    Daktyle pokroić i rozsypać na ciasto.

  2. masa- Zmiksować jajka z cukrem, potem serem i śmietaną. Na koniec przesiać budynie dodać kawę i zmiksować.Wylać na daktyle.

  3. Piec 1 godz. w 175 *.

  4. bita śmietana-Kawę zaparzyć z pół szklanką wody. W drugiej pół szklanki rozpuścić żelatynę.Teraz można zlać razem i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i śnieżką. Potem dolewać żelatynę z kawą i krótko zmiksować. Wyłożyć na zimny sernik.
    Na górę zetrzeć czekoladę i schłodzić.
    Kroić jak stężeje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń