Do góry

Desery Przepis na:

Sernik mascarpone z borówkami

Sernik mascarpone z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 79 Ocena: 993

Dodano:

Odsłon: 1129

Pomysł na ciasto na każdą okazję i bez okazji. Lekkie i bardzo smaczne.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3 jajka rozm. M
  • 15 dkg mąki
  • 15 dkg cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Na masę:
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki cukru wanilinowego ze skórką cytryny albo starta skórka cytryny i 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • 2 niebieskie galaretki
  • 25 dkg borówek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Upiekłam biszkopt.

    Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Kolejno dodawałam cukier a następnie żółtka.

    Na koniec wsypałam przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Delikatnie wymieszałam do uzyskania gładkiej masy.

    Wylałam ciasto na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

    Biszkopt piekłam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut.

    Odstawiłam do ostudzenia.

  2. Do serka mascarpone wsypałam cukier wanilinowy ze skórką cytryny i cukier puder. Zmiksowałam.

    Śmietanę ubiłam na sztywno i połączyłam z serkiem. Mieszałam delikatnie drewnianą łyżką.

    Taką masę wyłożyłam na ostudzony biszkopt.

    Borówki powbijałam w masę mascarpone i zalałam tężejącą galaretką (galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody).

    Wstawiłam ciasto do lodówki i kroiłam kiedy galaretka już stężała całkowicie.

  3. Notatki:
    * można użyć ulubionych owoców i różnych rodzajów galaretek
    * zamiast cukru wanilinowego z cytryną można dodać startą skórkę z cytryny i cukier wanilinowy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń