Do góry

Desery Przepis na:

Sernik miętowo-czekoladowy.

Sernik miętowo-czekoladowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 268

Dodano:

Odsłon: 173

Jeżeli mamy tylko taką możliwość, kupujmy na serniki wiejski, tłusty ser, prosto od gospodarza. Jego smak nie ma nic wspólnego z serem z wiaderka.

Składniki

  • 1,5 kg tłustego, wiejskiego sera
  • 300 g miękkiego masła
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki do ubitej piany
  • 1/4 szklanki syropu miętowego
  • 2 czubate łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 2 budynie śmietankowe
  • sok z 1/2 cytryny
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • 200 g herbatników
  • kilka łyżek zimnego mleka
  • mielone migdały do obsypania tortownicy
  • masło do wysmarowania boków tortownicy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
  • Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżki rumu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 30 cm wysmarować masłem i oprószyć mielonymi migdałami.
    Spód wyłożyć ciastkami i skropić zimnym mlekiem.

  2. Ser zmielić dwa razy.
    Masło, cukier i żółtka przełożyć do misy miksera i utrzeć na "puch".
    Stopniowo dodawać po łyżce sera, kaszę, proszek budyniowy, sok i skórkę otartą z cytryny.
    Powoli wlewać wciąż miksując syrop miętowy.

    Ubić pianę z 8 białek z dodatkiem 1/4 szklanki cukru.
    Wyłożyć na masę serową. Dodać proszek ale można pominąć bo sernik i tak ładnie wyrośnie.
    Wyłączyć mikser i drewnianą łyżką delikatnie całość wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię.
    Włożyć ciasto do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut.

  3. Po tym czasie piekarnik wyłączyć ale przez 10 minut nie otwierać drzwiczek.
    Serniki nie lubią nagłych zmian temperatury i właśnie wtedy lubią opadać.
    Uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc.

  4. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i rum.
    Mieszać do rozpuszczenia. Po lekkim ostygnięciu i zgęstnieniu-oblać sernik i udekorować.
    U mnie grubo mielone migdały, perełki cukiernicze i listki melisy .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 12 sierpnia Helenko, pyszny ten serniczek, już czuję jego smak.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wanessa 12 sierpnia Bardzo ciekawy pomysł by dodać syrop miętowy do sernika :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń