Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na herbatnikach

Sernik na herbatnikach

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 2513

Dodano: 01.01.2017

Odsłon: 6797

Prosty, klasyczny sernik na herbatnikach. Sycący oblany śmietaną i startą czekoladą.

Składniki

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego bądź śmietankowego
  • 1 mała śmietana 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół tabliczki mlecznej czekolady
  • opakowanie herbatników
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski dodajemy ser, śmietanę, cukry, jajka, żółtka, mąki oraz aromat. Miksujemy bardzo krótko jedynie do połączenia się składników w innym przypadku sernik nadmiernie napowietrzymy co doprowadzi do jego wyrośnięcia ale potem równie szybko opadnie.

  2. Tortownice 23 m bądź blaszkę smarujemy na dnie masłem a następnie układamy herbatniki. Wcześniej przygotowaną masę wylewamy na herbatniki.

  3. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 50 minut. Gotowy sernik powinien być sprężysty na wierzchu i ścięty. Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem i wylewamy na wierzch sernika. Pieczemy jeszcze 10 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na kolejne 10 min. Po tym czasie otwieramy piekarnik i zostawiamy sernik do wystudzenia. Na koniec dekorujemy startą mleczną czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń