Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2380

Dodano:

Odsłon: 12731

Leciutki sernik na zimno, idealny na upały. Jako spód wykorzystałam ciasto, które zostało mi po zrobieniu Tortu Myszka Minnie.

Składniki

  • resztki ciasta z tortu Myszka Minnie
  • 100g masła
  • 6 listków żelatyny
  • 600g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 400g śmietany kremówki
  • truskawki
  • migdały w słupkach
  • 120g cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto pokruszyć, masło roztopić - wymieszać i wyłożyć dno tortownicy (26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

  2. Serek wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (5 minut), potem odcisnąć i rozpuścić w garnku na małym ogniu. Kilka łyżek serka przełożyć do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać. Następnie mieszankę dodać do reszty serka. Wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy serowej. Całość wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

  3. Truskawki umyć, przekroić na pół i ułożyć na wierzchu sernika, posypać migdałami.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń