Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik na zimno na biszkoptach"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 57
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 102
Składniki
Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, odstaw do spęcznienia. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.
Mielony ser zmiksuj razem z cukrem i opakowaniem cukru waniliowego. Brzoskwinie z puszki osącz ze słodkiej zalewy. 5 łyżek syropu dodaj do zmiksowanej masy serowej. Kremówkę ubij na sztywną pianę.
Do masy serowej wlej rozpuszczoną żelatynę, starannie zmiksuj. Połącz z ubitą na sztywno kremówką oraz 10 dag rodzynek.
Prostokątną formę lub tortownicę wyłóż okrągłymi biszkoptami. Wlej masę serową. Wierzch udekoruj brzoskwiniami z puszki oraz pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Galaretkę (np. brzoskwiniową) rozpuść wg przepisu, zalej sernik. Schładzaj 4 godziny.
Czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,90 zł.
Aromat wanilii
Sernik powinien pachnieć wanilią. Jeśli chcesz, by aromat był szczególnie intensywny, sięgnij po prawdziwą przyprawę.
Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, wyjmij ziarenka, utłucz w moździerzu, a potem utrzyj z cukrem.Źródło: Świat kobiety