Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno "dary lata"

Sernik na zimno dary lata

Autor: ozak

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 304

Dodano: 09.07.2013

Odsłon: 43397

sernik na zimno - cieszy oko :) czekoladowy spód + warstwa jagodowa + warstwa malinowa + galaretka mus z wiśni :), dla miłośników serników na zimno w sam raz! przepis pochodzi z blogu "gotuję, bo lubię"

Składniki

  • SPÓD: jajka, 3
  • mąka, 2/3 szklanki
  • cukier, 2/3 szklanki
  • kakao, 3 łyżki
  • olej rzepakowy, 4 łyżki
  • proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
  • MASA JAGODOWA + MALINOWA (składniki należy przygotować w podwójnej porcji - na masę jagodową i masę malinową)
  • twaróg sernikowy (z wiaderka), 500 g
  • kremówka, 200 ml
  • cukier puder, 100 g
  • jagody + maliny, 300 g
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • żelatyna, 25 g
  • GALARETKA WIŚNIOWA
  • wydrylowane wiśnie, 350 g (mogą być mrożne, wtedy po rozmrożeniu można wykorzystać sok do nasączenia biszkoptu)
  • woda, 200 ml
  • galaretki wiśniowe, 2 szt
  • *sok z wiśni lub kompot do nasączenia spodu, 1/2 szklanki
  • * tortownica 26 cm (w oryginalnym przepisie), u mnie blacha prostokatna - duża
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. jajka ubić z cukrem na puszystą masę

    2. dodać pozostałe składniki i miksować jeszcze pół minuty - do chwili połączenia się składników (ciasto wychodzi dość gęste)

    3. tortownicę/blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto

    4. piec ok. 15 min w 180 st. lub do suchego patyczka, potem wystudzić

    5. wystudzony biszkopt nasączyć sokiem lub kompotem

  2. 1. żelatynę (25 g) rozpuścić w 50 ml wrzątku

    2. Jagody zmiksować

    3. jagody połączyć z serem, śmietanką, cukrem i olejem

    4. na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (żeby nie było grudek)

    5. masę przelać na biszkopt i wstawić do lodówki na około 45 minut by masa zastygła.

  3. 1. w identyczny sposób przygotować masę malinową (dlatego należy składniki przygotować w podwójnej porcji)

    2. masę malinową przelać na zastygnięty sernik jagodowy i ponownie umieścić w lodówce

  4. 1. wydrylowane wiśnie zmiksować na mus

    2. wodę zagotować i rozpuścić w niej galaretki

    3. galaretki wlać je do musu wiśniowego

    4. kiedy masa wiśniowa zacznie tężeć wlać ją na zastygnięty sernik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc)

  5. SMACZNEGO!

    * przed podaniem kawałki sernika można udekorować owocami :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 10 lipca 2013 Śliczne letnie kolorki, chętnie go sobie przygotuję :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kamasutra 09 lipca 2013 bardzo mi się podoba Twój przepis, ale ja sobie uproszczę i zamiast samej piec spód zrobię go na gotowych spodach biszkoptowych

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

USMIECH 09 lipca 2013 Aż mi ślinka pociekła :) :Płacę kciukiem i bez targowania zabieram :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 09 lipca 2013 Zapowiada się przepysznie, więc zabieram do książki :))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń