Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto w upalne dni nie lubi sernika na zimno? A może lepiej smakuje w zimowe popołudnie? Tak czy siak sernik na zimno pasuje do każdej pory roku, niezależnie od humoru! Szybka wersja z galaretką.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 148
Składniki
Ciasteczka kruszymy w malakaserze, dodajemy roztopione masło a w nim cukier. Mieszamy i wylepiamy tą masą dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki, aby masa nam zastygła.
Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę i pokrojoną w kostkę galaretkę truskawkową.
Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową. Stężałą truskawkową galaretkę kroimy w kostkę i wykładamy na wierzch masy. Wstawiamy do lodówki. Gdy sernik stężeje zalewamy pomarańczową galaretką. Ponownie chłodzimy.