Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z kiwi i Oreo

Sernik na zimno z kiwi i Oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3737

Dodano:

Odsłon: 1915

Sernik na zimno na biszkopcie budyniowym. Sernik z musem z kiwi i ciasteczkami Oreo. Sernik winny, bardzo pyszny.

Składniki

  • BISZKOPT BUDYNIOWY:
  • -6 jajka -1 szklanki cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 czubata łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • KREM BUDYNIOWY Z KIWI:
  • -ok.8 kiwi -1 szklanka cukru -1 szklanka wody
  • -2 budynie cytrynowe -1/2 szklanki wody, do budyni
  • -1 galaretka cytrynowa -100 g. masła
  • DODATKOWO:
  • -1 opakowanie ciastek OREO-176 g.
  • MASA SEROWA:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 szklanka cukru pudru -1 śnieżka
  • -1 kg. sera z wiaderka -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • GÓRA:
  • -1 opakowanie ciastek Oreo-176 g. -50 g. gorzkiej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*

  2. krem budyniowy z kiwi-Kiwi obrać, pokroić na kawałeczki. Włożyć do garnka, wsypać cukier wlać wodę i rozgotować. Odstawić i blenderem rozdrobnić. Jeżeli musu nie ma 1 l. to uzupełnić wodą. Wstawić ponownie na piec,mieszać i zagotować. Wlać rozmieszane budynie z wodą i ugotować. Odstawić z pieca i wsypać suchą galaretka i wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Następnie dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Ostudzić do lekkiego tężenia.Rozsmarować na biszkopcie.

  3. Ciastka połamać na kawałki i posypać na kremie.Schłodzić.

  4. masa serowa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z połową cukru pudru i śnieżką. Dodać porcjami ser, resztę pudru i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na ciastka i rozsmarować.

  5. Na górę rozsypać mocno rozkruszone ciastka. Dodatkowo można polać roztopioną czekoladę ''za nitką''. Schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń