Do góry

Desery Przepis na:

Sernik na zimno z musem porzeczkowym

Sernik na zimno z musem porzeczkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 3217

Smaczny deser z wykorzystaniem owoców sezonowych.

Składniki

  • 20 dag zmielonych ciastek
  • 6 łyżek mleka
  • 1 kg sera o smaku waniliowym (z wiaderka)
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 płaska łyżka żelatyny (do masy serowej)
  • 1 litr maślanki o smaku truskawkowym
  • 1/2 kg czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki cukru pudru (mało ale pamiętajmy, że maślanka jest słodka)
  • 3 łyżki żelatyny (do maślanki) + 1 łyżka do musu porzeczkowego
  • 1/2 gorącej wody do rozmieszania żelatyny + 1/2 szklanki wody do musu porzeczkowego
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciastka zmielić, rożsypać w tortownicy o średnicy 26 cm..
    Skropić kilkoma łyżkami zimnego mleka.
    Można użyć cienkiego blatu biszkoptowego.

  2. Galaretki i żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie.
    Przestudzić.
    Zmiksować z serem.

  3. Czerwone porzeczki przebrać i smażyć w garnku z grubym dnem , razem z wodą i cukrem aż się rozpadną.
    Zmiksować. Przetrzeć przez sito. Dodać 1 łyżkę żelatyny i dokładnie rozmieszać.
    Odłożyć kilka łyżek musu do oblania ciasta.
    Pozostałą żelatynę (3 łyżki) rozmieszać z wodą i odstawić do lekkiego stężenia.
    Maślankę zmiksować, stopniowo dodawać zimny mus porzeczkowy i tężejącą żelatynę. Wstawić do lodówki by masa szybciej zgęstniała.
    Wylewać po 2-3 łyżki na środek tortownicy: raz masę serową raz masę maślankową z musem porzeczkowym aż do wyczerpania. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Oblać gęstniejącym musem. Udekorować gałązkami porzeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 10 lipca A jakie galaretki i ile - bo w skladnikach ich niema, a w przepisie sa. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 06 lipca Już na FB, oczy otwierałam. Helenko serniczek, niczym tort, śliczny.:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń