Do góry

Desery Przepis na:

Sernik owocowy na zimno.

Sernik owocowy na zimno.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1341 Ocena: 16364

Dodano:

Odsłon: 10708

Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak truskawki, borówki amerykańskie, mango i brzoskwinie.

Składniki

  • Spód:
  • okrągłe biszkopty
  • Masa serowa z owocami:
  • mleko 400 ml
  • serek waniliowy, homogenizowany 400 gram
  • żelatyna 70 g
  • szklanka wrzącej wody
  • borówki amerykańskie 15 dag
  • truskawki 15 dag
  • brzoskwinie 2 szt.
  • Wierzch:
  • owoc mango 1 szt.
  • galaretki pomarańczowe 2 szt.
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sernik robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą sernika będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowany owoc mango wcześniej zagotowany w garnczku i wymieszany z galaretkami pomarańczowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

  2. W między czasie zagotowujemy 400 ml mleka, do mleka dodajemy 70 gram żelatyny, mieszamy, nie gotujemy. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z gorącym mlekiem wymieszanym z żelatyną. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i truskawki bez szypułek myjemy i osuszamy.

  3. Gdy masa serowa ostygnie dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem mango.

  4. Po wlaniu masy serowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.

  5. Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym sernikiem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Sernik ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem. Wyjęty sernik dekorujemy według swoich upodobań.

  6. Smacznego!!!

    UWAGA!!!

    Sernik możemy robić również w tortownicy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń