Do góry

Desery Przepis na:

Sernik pieczony z borówkami

Sernik pieczony z borówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1045

Dodano:

Odsłon: 435

Zapraszam dziś na pyszny sernik z borówkami amerykańskimi. Jest to najprostszy sernik pieczony, jaki robiłam. Wszystkie składniki miksujemy razem, przelewamy do formy i pieczemy ???? Po 70 minutach otrzymujemy pyszny i równy jak stół sernik, który możemy podać z różnymi dodatkami. Ja ozdobiłam sernik bitą śmietaną i świeżymi borówkami. A Ty z czym podasz swój sernik? ????

Składniki

  • Tortownica 22 cm
  • 1 kg twarogu na sernik (może być wiaderkowy)
  • 5 jajek
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka cukru (można dać więcej)
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (lub tyle samo proszku budyniowego)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 300 g borówek amerykańskich
  • Dodatkowo:
  • śmietana 30-36% + cukier puder
  • borówki do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. C.
    Dno tortownicy wykładamy folią aluminiową. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dlatego należy bardzo dokładnie obłożyć folią aluminiową również zewnętrzną część formy - najlepiej zrobić to kilkukrotnie, tak żeby woda nie dostała się do środa formy.
    Wszystkie składniki mieszamy razem tylko do ich połączenia.
    Do tortownicy wylewamy połowę masy, do drugiej połowy dodajemy umyte i osuszone borówki i dokładnie mieszamy. Masę z borówkami przelewamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.
    Tortownicę wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlewamy wrzącą wodę tak, by sięgała mniej więcej do połowy wysokości tortownicy z sernikiem. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 70 minut.

  2. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku na ok. 15 minut, następnie wyciągamy go z kąpieli wodnej i studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie przekładamy do lodówki (na co najmniej kilka godzin).
    Dekoracja: schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dowolnie dekorujemy. Posypujemy borówkami.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń