Do góry

Desery Przepis na:

Sernik "Zebra"

Sernik Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 2580

Dodano:

Odsłon: 3652

Jedno z ulubionych ciast w naszej rodzinie.

Składniki

  • Spód:
  • 20 dag zmielonych pierniczków
  • 1/4 szklanki mocnego, gorzkiego naparu kawowego
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu (u mnie z wiaderka)
  • 6-8 żółtek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 łyżki kaszki manny (błyskawicznej)
  • 1 duży budyń śmietankowy (na 3/4 litra mleka)
  • sok i otarta skórka z cytryny
  • Dodatkowo:
  • piana z ubitych białek
  • 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej)
  • 1,5 łyżki kakao
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmielonymi pierniczkami wyłożyć dno tortownicy o średnicy 30 cm. Docisnąć i skropić zimnym naparem kawowym.

    Do misy miksera włożyć masło i żółtka z cukrem. Ucierać do białości. Następnie po łyżce dodawać twaróg, kaszę i proszek budyniowy. Kiedy masa jest dobrze ubita, dodać sok i otartą skórkę z cytryny oraz ubitą pianę. Wyłączyć robot . Delikatnie całość wymieszać i podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
    Wylewać po 2 łyżki : raz jasną, raz ciemną masę na dno dużej tortownicy o wymiarach 30 cm.
    Piec 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 165 stopni z termoobiegiem. Piekarnik wyłączyć i przez 15 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika. Po tym czasie, piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do ostygnięcia.

    Możemy oblać polewą czekoladową lub masą kajmakową i dowolnie udekorować. Możemy na upieczony sernik wyłożyć owoce i zalać galaretką.
    **Jeżeli chcemy by sernik był wyższy- pieczemy w mniejszej tortownicy **.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń