Do góry

Desery Przepis na:

Sernik rabarbarowy

Sernik rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2347

Dodano:

Odsłon: 5313

Sernik na cieście drożdżowym

Składniki

  • Ciasto: 25g drożdży, 80g cukru, 175ml ciepłego mleka, 400g mąki, szczypta soli, pół łyżeczki cynamonu, 75g miękkiego masła, jajo
  • Przybranie: 750g rabarbaru, 1kg mielonego chudego twarogu, 100g płynnego masła, 3 jaja, 100g cukru, 3 łyżki budyniu waniliowego
  • Kruszonka: 125g płatków owsianych, 125g mąki, szczypta soli, 80g cukru, 180g płynnego masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w mleku razem z łyżeczką cukru. Mąkę, sól, cynamon i resztę cukru wymieszać. Dodać masło, jajko i mleko drożdżowe i wszystko zagnieść przez kilka minut.Przykryte ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

  2. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Twaróg, masło, jajka, cukier i budyń zmiksować. Zagnieść składniki na kruszonkę.

  3. Piekarnik podgrzać do 190 stopni. Zagnieść jeszcze raz ciasto drożdżowe i rozwałkować na wysmarowanej masłem dużej blasze. Rozłożyć rabarbar. Na rabarbar wylać masę serową. Posypać kruszonką.

  4. Piec 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń