Do góry

Desery Przepis na:

Sernik w kakaowym cieście

Sernik w kakaowym cieście

Autor: NaTalerzuAgnes

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1432

Dodano: 07.08.2017

Odsłon: 12131

Zawsze jak wracam z zagranicznego wypoczynku, marzę o domowym cieście. Nie ma to jak polskie wypieki. Dziś padło na sernik w kakaowym cieście, a to dlatego że w drodze do domu przeglądałam jakąś kolorową gazetę i jak zobaczyłam zdjęcie sernika od razu pociekła mi ślinka. Moje ciacho wyszło jeszcze piękniej. A smak po prostu niebiański :)

Składniki

  • Ciasto:
  • Mąka - 3 szkl.
  • Masło - 1 kostka
  • Cukier puder - 1/2 szkl.
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kakao - 3 łyżki
  • Żółtko - 2 szt.
  • Masa serowa:
  • Ser biały - 1,25 kg
  • Jajka - 10 szt.
  • Masło - 1 kostka
  • Cukier - 2 szkl.
  • Budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - z 1 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. CIASTO

    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder, kakao, masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz.

  2. MASA SEROWA

    Twaróg mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy z cukrami, dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując, następnie twaróg, budyń (proszek) i sok z cytryny. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i całość delikatnie i dokładnie mieszamy.

  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia - lubię wysokie ciasto więc użyłam kwadratowej blachy o boku 25 cm. Następnie 2/3 ciasta wykładamy spód i boki blachy, wylewamy masę serową, a na górę palcami rwiemy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 60 min. Po tym czasie sernik pozostawiamy na ok. 15 min w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem i zajadać :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń