Do góry

Desery Przepis na:

sernik wiedeński

sernik wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 17460

Przepis jest w naszej rodzinie od kiedy pamiętam,udaje się zawsze a znika w jednej chwili.Moja rodzina i przyjaciele za nim przepadają:-) Jest puszysty i lekki(niestety nie jeśli chodzi o zawartość kalorii,ale co tam raz się żyje:-)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku oddzielamy białka od żółtek.Z żółtek i cukru ucieramy kogel mogel.Do białego sera dodajemy kogel mogel oraz skórkę otartą z cytryny,cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną.

  2. Kasię musimy roztopić na małym gazie i przestudzić.Do sera dodajemy bardzo,bardzo powolutku rozpuszczoną Kasię nie przerywająć mieszania (ja to robię blenderem). Na koniec sbardzo delikatnie ser łączymy z pianą z białek.UWAGA! pianę z białek i ser mieszamy już ręcznie,blender spowodowałby opadnięcie piany.

  3. Masę wylewamy do tortownicy(26cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika na ok 50 minut.Pieczemy w temp 150 stopni.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i tak studzimy sernik,cóż trochę to trwa,ale przynajmniej mamy gwarancję ,że sernik nie oklapnie.Ciasto możemy polać czekoladą albo posypać cukrem pudrem jak kto woli.Acha można do masy dodać rodzynki,ja nie daję,bo moja rodzinka za nimi nie przepada.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

elka64 08 marca 2013 chciałabym upewnić się czy na pewno temperatura pieczenia ma być 150st.? dlaczego tak niska? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jakub26 16 stycznia 2013 zabieram przepis do ulubionych i zostawiam 5!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gocha01 10 grudnia 2011 Życzę powodzenia:-)jeszcze mi się nie zdarzyło żeby się nie udał,a jest naprawdę przepyszny,Postaram się wrzucić zdjęcie,bo na Święta na pewno będę go piekła.Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń