Do góry

Desery Przepis na:

Sernik wiedeński w polewie czekoladowej

Sernik wiedeński w polewie czekoladowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 283

Dodano:

Odsłon: 11056

Rewelacyjny klasyk na rodzinne spotkania. Wszyscy chętnie się nim zajadają. Tak rewelacyjny kolor sernik zyskał dzięki wiejskim jajkom od podwórkowych kurek.

Składniki

  • Masa serowa:
  • 250 g margaryny
  • 0,8 kg sera na sernik (wiaderkowego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 8 jajek L
  • 0,5 szklanki kaszy manny
  • 200 g cukru
  • Polewa czekoladowa
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 50 g margaryny
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 100 g białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka, margarynę oraz ser wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby uzyskały pokojową temperaturę. Na początku oddzielamy żółtka od białek. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodajemy ser i dosypujemy kaszę manną. Delikatnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubite białka dokładamy stopniowo do masy serowej, miksujemy na wolnych obrotach. Masę przelewamy do wysmarowanej i oprószonej mąką (tylko dno) tortownicy o średnicy 24 cm. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra-dół. Pieczemy w 180*C przez 20 minut i następnie w 150*C przez 70 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Polewa: Wszystkie składniki umieszczamy w małym rondelku na wolnym ogniu. Mieszamy do rozpuszczenia się czekolady i zgęstnienia polewy . Dekorujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń