Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik wiśniowy z kruszonką"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Składniki
16 porcji 35 min 1 godz.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, szczyptę soli, 20 dag masła i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Tortownicę (o śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Spód i brzeg wylep 2/3 ciasta. Resztę ciasta włóż do lodówki. Wiśnie osącz, rozsyp na spodzie z kruchego ciasta. Twaróg wymieszaj z pozostałym masłem. Dodaj resztę cukru i proszek budyniowy. Utrzyj na gładką masę.
Dodaj do niej pozostałe jajka oraz skórkę cytrynową. Dobrze wymieszaj, wyłóż na przygotowany spód. Pozostałe ciasto grubo zetrzyj na wierzch sernika. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz przez godzinę.
Gotowy sernik pozostaw 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem ciasto wyjmij, wystudź. Oprósz cukrem pudrem. Serwuj np. z bitą śmietaną.Źródło: Naj