Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z brzoskwiniami w wielkanocnej wersji

Sernik z brzoskwiniami w wielkanocnej wersji

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 10993

Dodano:

Odsłon: 1033

Sernik jest wyśmienity, delikatny, nie za słodki wprost idealny.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4/5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera mielonego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jaj
  • 4/5 kostki margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotuj kruche ciasto. Mąkę, posiekaną margarynę, cukier, jajko i śmietanę wymieszaj mieszadłami miksera. Przełóż na stół i szybko zagnieść ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 20 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta odłóż 1/5.

  2. Resztą wyłóż dno i boki tortownicy około 25 cm ( zwykła prostokątna blaszka).

  3. Przygotuj masę serową. Jaja ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj ser, bardzo miękką margarynę i budyń.

  4. Wszystko delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy z ciastem posmaruj masą serową. Połóż ćwiartki brzoskwiń (u mnie brzoskwinie w plasterkach).

  5. I przykryj resztą masy. Wyrównaj powierzchnię. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut w 170'C.

  6. W tym zasie resztę ciasta rozwałkuj i wytnij z niego foremką gwiazdki ( u mnie króliczki i kurki).

  7. 20 minut przed końcem pieczenia ułóż gwiazdki na powierzchni sernika i wstaw ponownie do piekarnika.

  8. Piecz aż króliki i kurki się lekko zarumienią.

  9. Po upieczeniu sernik odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 27 marca Uwielbiam sernik z brzoskwiniami:) A "mięsny" dodatek kurek czy króliczków też może być ciekawy:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń