Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z dyniowym puree

Sernik z dyniowym puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 4359

Smakowity, wilgotny sernik połączony z puree z dyni ! To nie mogło się nie udać :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierwszym krokiem w wykonaniu sernika z dynią jest zrobienie dyniowego puree. Będzie ono potrzebne w fazie wykonywania masy serowej, jednak musi być chłodne więc najlepiej od niego zacząć. 50 dag dyni ( waga ze skórką) obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku do momentu kiedy zmięknie. Upieczona dynię miksujemy w blenderze do uzyskania gładkiego puree. Odkładamy na bok.

  2. Herbatniki oraz ciasteczka imbirowe kruszymy na pył (można użyć blendera lub jeśli ktoś go nie posiada włożyć herbatniki do ściereczki i wałkować aż powstaną okruszki). Dodać łyżkę cukru oraz roztopione masło. Powstanie plastyczna masa którą należy szczelnie wyłożyć blaszkę. Włożyć do piekarnika na 10 minut, w temperaturze 180 stopni, wyciągnąć i ostudzić.

  3. W oddzielnej misce połączyć ze sobą : 1/4 szklanki cukru, cynamon, imbir, rozdrobnione goździki, gałkę muszkatołową oraz sól. Do misy miksera wyłożyć ser i rozpocząć miksowanie aż stanie się gładki i puszysty. Stopniowo dodawać przygotowaną suchą mieszankę, następnie pojedynczo jajka, ekstrakt z wanilii, puree z dyni oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko miksować do uzyskania jednolicie gładkiej masy. Masa sernikowa będzie rzadka – proszę się tym nie przejmować w procesie pieczenia jajka oraz mąka ziemniaczana zwiążą wszystkie składniki.

  4. Wyłożyć masę serową na upieczony wcześniej spód. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Na najniższy poziom piekarnika włożyć naczynie (może być inna blaszka do ciasta) wypełnione gorącą wodą. Sernik pieczony w piekarniku wilgotnym od pary będzie idealnie wilgotny i nie wyschnie. Na środkowy poziom piekarnika włożyć nasze ciasto i piec przez 30 minut. Po tym czasie zredukować temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 25 minut.

  5. W czasie kiedy sernik będzie kończył się piec, należy ubić na niskich obrotach miksera śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Tak powstałą masę wyłożyć na górę upieczonego sernika i wstawić do piekarnika na 8 minut. Po wyciągnięciu sernik schłodzić minimum 8 godzin (najlepiej pozostawić w temperaturze pokojowej na całą noc). Ten i więcej przepisuj znajdziesz na moim blogu kulinarnym : www.sygnowanesmakiem.blogspot.com Serdecznie zapraszam !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 29 sierpnia 2012 Pracochłonne, ale bardzo intrygujące. Czy do śmietany na wierzch dodaje się brązowy cukier (te 2/3 szklanki z przepisu)?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 29 sierpnia 2012 zapowiada się smakowicie. Mam jeszcze nadmiar dyni w zamrażarce więc pewnie się skuszę. ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń