Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jabłeczną wkładką

Sernik z jabłeczną wkładką

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6684

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Sernik z jabłeczną wkładką"

Składniki

  • 55 dag masła
  • 52
  • 5 dag cukru
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 75 dag mielonego twarogu
  • 9 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag masy marcepanowej
  • 65 dag mąki pszennej
  • 1
  • 75 kg jabłek
  • sok z z 1 cytryny
  • sól
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Utrzeć 15 dag masła z 15 dag cukru i 1 cukrem wanilinowym. Ucierając, kolejno dodawać 4 jajka, a na końcu twaróg i mąkę ziemniaczaną.

  2. Marcepan drobno pokroić. Dodać do niego 15 dag masła, 12,5 dag cukru, 25 dag mąki pszennej oraz 1 jajko. Szybko zagnieść kruszonkę i włożyć ją do lodówki. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie cząstki, skropić je sokiem cytrynowym.

  3. Przygotować spód ciasta: pozostałe masło utrzeć z solą, resztą cukru i cukrem wanilinowym. Wbić 4 jajka, dodać resztę mąki pszennej z proszkiem do pieczenia.

  4. Szybko wymieszać mikserem. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć je masą serową.

  5. Na niej ułożyć resztę jabłek i posypać marcepanową kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 40-50 minut. Podawać, np. z bitą śmietaną.

  6. Czas przygotowania: około 105 minut

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń