Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 267

Bardzo stary przepis w oryginale miałam z marmoladą, zamiast której dałam jabłka.Wyszedł bardzo dobry.

Składniki

  • CIASTO:
  • -350 g.mąki -100 g.mielonych orzechów
  • -140 g.cukru -200 g.masła
  • JABŁKA:
  • -1 kg.jabłek -3-5 łyżek cukru-opcjonalnie
  • -odrobinę cynamonu -1/3 szklanki wody
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg.twarogu śmietankowego -8 żółtek
  • -5 łyżek miodu -10 łyżek cukru -2 budynie białe
  • DO OPRÓSZENIA; -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-
    Wszystkie składniki zmiksować albo rozetrzeć palcami.
    Odsypać ¼ część, na kruszonkę a resztę zagnieść i wylepić blaszkę(z 4 bokami 25x42, wyłożoną papierem do pieczenia).

  2. masa serowa-Zmiksować ser z żółtkami,cukrem i miodem.Budyń rozmieszać z pozostawionym sokiem z jabłek i domieszać do sera. Masę serową wyłożyć na ciasto.

  3. masa jabłkowa-
    Jabłka obrać,pokroić w cząstki, albo zetrzeć na tarce jarzynowej. Poddusić z wodą,cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować.Przelać na sito i ostudzić.Sok będzie potrzebny do sera.
    Jabłka,rozsypać po serze.

  4. Resztę ciasta,rozsypać jako kruszonkę.

  5. Piec w nagrzanym piekarniku w 175* ok.1 godz.Potem przełączyć tylko na dół i dopiec z 15 min.

  6. Po przestygnięciu, posypać przez sitko cukrem pudrem.
    Kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 06 sierpnia Smaczne, łapka w górę. Bardzo dokładnie podany przepis, jak dla każdego ciasta. Podziwiam Twój profesjonalizm. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń