Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z jogurtów greckich z czekoladowym ciastem

Sernik z jogurtów greckich z czekoladowym ciastem

Autor:

Przepisów i artykułów: 300 Ocena: 3358

Dodano:

Odsłon: 2936

Niby sernik, ale z jogurtów greckich. Sernik zatopiony w czekoladowym cieście, oblany polewą. Uwielbiamy taki, bo smakuje jak sernik i jest pyszny.

Składniki

  • CIASTO CZEKOLADOWE:
  • -200 g. masła -200 g.czekolady mlecznej -6 jajek
  • -3/4 szklanki cukru -300 g. mąki tortowej
  • -2 łyżki kakao -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA JOGURTOWA:
  • -4 jogurty greckie (po 400 g) -250 g.cukru
  • -8 jajek -2 cukry waniliowe
  • -4 budynie waniliowe -1/2 szklanki oleju
  • POLEWA:
  • -100 g. polewy toffi do dekoracji -50 g. mlecznej czekolady
  • POSYPKA: -40 g. płatków czekoladowych
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Masło wraz z połamaną czekoladą, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić ze szczyptą soli i połową cukru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka,resztę cukru. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem z kakao i dalej zmiksować. Dodać porcjami pianę z białek i delikatnie mieszać łopatką. Ale nie długo i wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.

  2. masa jogurtowa-Żółtka zmiksować z cukrem, potem przesianymi budyniami w proszku. Następnie z jogurtami (mikserem na niższych obrotach).Stopniowo dolewać olej i zmiksować.Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać porcjami do masy. Wylać na ciasto.

  3. Widelcem, przemieszać rzędami, spiralnie sięgając dna blaszki.

  4. Piec ok. 1 godz. w 175 *C. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Sernik wyrósł bardzo wysoki, ale po ostygnięciu usiadł trochę. Trzeba było wystudzić w piekarniku.

    polewa-Polewę wraz z czekoladą rozpuścić nad parą i polać zimne ciasto w esy-floresy.
    Można dodatkowo posypać, płatkami czekoladowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń