Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z kajmakową bitą śmietaną

Sernik z kajmakową bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1241

Dodano:

Odsłon: 7442

Kiedy po raz pierwszy spróbowałam upiec sernik w kąpieli wodnej, byłam pod wrażeniem. Ciasto było delikatne, aksamitne i smakowało tak, jakby się jadło deser lodowy. Od tamtego czasu króluje u mnie sernik pieczony w ten sposób. Jest z nim troszkę roboty, ale jego smak potrafi wynagrodzić czas, który poświęciliśmy na jego upieczenie. Bardzo polecam!!!

Składniki

  • 400 g ciastek zbożowych kakaowych
  • 20 dkg masła
  • 3 sery zmielone (każdy po 1/2 kg)
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3/4 szkl mleka
  • 2 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe (z cukrem)
  • 6 jajek
  • 1/2 puszki kajmaku
  • 2 śmietanki 30% (każda po 330 ml)
  • 3 łyżeczki żelatyny (już rozpuszczonej)
  • 1/3 puszki kajmaku (tej większej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • 5 łyżek mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie spodu:
    Ciastka dokładnie rozkruszyć w blenderze, dodać do nich rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia (dobrze przygnieść łyżką do spodu). Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przestudzić.

  2. Wykonanie masy serowej:
    Cukier puder utrzeć z żółtkami. Dodać olej, dalej ucierać. Wyłożyć ser i wlać mleko. Utrzeć. Na sam koniec wyłożyć 1/2 piany z białek, budyń i resztę piany. Lekko wymieszać. Gotową masę wylać na blachę. Na górze zrobić ślimaczka z kajmaku (z 1/2 puszki). Do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni wstawić dużą blachę (najlepiej tą, którą zakupiliśmy wraz z piekarnikiem - musi być dość głęboka), włożyć do niej tortownicę z sernikiem (wcześniej przygotować tortownicę do pieczenia w kąpieli wodnej i kilkakrotnie owinąć ją folią aluminiową) i wlać do dużej blachy wodę sięgającą do 1/3 wysokości tortownicy. Piec około 1 godziny 15 minut (1h 5 minut w 170 stopniach, następne 10 minut w 140 stopniach), wyłączyć piekarnik, uchylić go i zostawić ciasto w środku jeszcze przez około 30 minut. Następnie wyjąć i dokładnie przestudzić.


  3. Wykonanie masy z bitej śmietany:
    Schłodzoną śmietanę ubić, dodać kajmak i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na zimny sernik (można go przełożyć i posmarować również jego boki). Do czekolady wlać mleko i dodać masło, dokładnie rozpuścić. Polewą polać górę sernika. Ciasto włożyć na 24 godziny do lodówki.Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń